RSS
 

Fahéjasfánk – golyó

25 nov

Hozzávalók
70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojás sárgája
7 dkg olvasztott vaj
0,5 dl rum
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
fahéjas porcukor a szóráshoz

A lisztet beletesszük a dagasztótálba, fészket készítünk, beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos tejjel, letakarjuk és hagyjuk felfutni kb. 15 perc alatt. Ha kész, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan kidolgozzuk. 40 percig meleg helyen kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk és apró fánkokat szaggatunk. A tészta maradékokat újra gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk… A fánkokat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és még hagyjuk pihenni úgy 20 percig. Olajat forrósítunk, beledobáljuk a golyókat, és arany színűre sütjük minden oldalukat. Papírtörlőre szedjük, hagyjuk lecsepegni, majd még melegen megszórjuk fahéjas porcukorral. (Meg is hempergetjük benne.) Vigyázat, gyorsan fogy! Nehéz észrevenni az ilyen apró falatoknál, hogy mennyit ettünk már meg. Fogyókúrázóknak erősen nem ajánlott!

 
 

Leave a Reply