RSS
 

Archive for január, 2013

Hand-Burger

06 jan

Így készül házilag a tökéletes kézi készítésű burger

A gyorséttermek hamburgere nem éppen a legegészségesebb étel, de, ha ragaszkodsz a buciba csomagolt finomsághoz, készítsd el te magad!
A hamburger talán az egyik legismertebb étel a földkerekségen, melynek egyszerűen lehetetlen ellenállni.

Hamburgerzsemle:
– 50 dkg finomliszt
– 5 dkg vaj
– 3 dkg élesztő
– 3 evőkanál cukor
– 3 teáskanál só
– 2,5 dl tej
– 1 tojás

Az élesztőt pici cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, majd az élesztővel, a cukorral és a sóval gyúrd össze. Tedd meleg helyre, és nagyjából háromnegyed órán át keleszd. Oszd a tésztát hat részre, és formázz belőle bucikat, majd hagyd állni még fél órát. A tojást kevés vízzel keverd össze, és a zsemlék tetejét kend meg vele. Előmelegített sütőben süsd meg a bucikat.

Húspogácsa:
– 1 kg darált marhahús
– 2 fej vöröshagyma
– 2 tojás
– 2 kiskanál őrölt kömény
– 2 kiskanál őrölt koriandermag
– 2 kiskanál pirospaprika
– olívaolaj
– só
– bors

A vöröshagymát aprítsd fel, és pici olajon dinszteld meg. A marhahúst keverd hozzá, majd szórd bele a fűszereket is. Add hozzá a tojást, és dolgozd össze a masszát. Oszd hat részre, majd felhevített olívaolajon negyed óra alatt süsd készre a pogácsákat. Itasd le a felesleges zsiradékot a húsról, és tedd félre.

Hamburger:
– 6 hamburgerzsemle
– 6 hamburgerhús
– 2 paradicsom
– 2 fej lilahagyma
– 1 kígyóuborka
– néhány levél jégsaláta
– ketchup
– mustár

A hamburgerzsemlét vágd ketté. Ha még meleg, akkor már rögtön kezdheted is rárétegezni a hozzávalókat, ha viszont már kihűlt, mikrohullámú sütőben kicsit melegítsd meg. Az alsó felét kend meg mustárral, majd fektess rá egy levél salátát. Helyezd rá a húst, néhány szelet uborkát, paradicsomot, hagymát, majd a tetejét locsold meg ketchuppal, és már fogyaszthatod is. Ízlésed szerint csalamádéval, sajttal vagy bármilyen finomsággal gazdagíthatod.

Köszönjük szépen, Anita!

Forrás: femina.hu