RSS
 

Archive for szeptember, 2010

Tikka Masala

26 szept

Hozzávalók:
– 40 dkg csirkemell filé ( a képek készítésekor az étel marhahúsból készült )
– 50 dkg mirelit zöldségkeverék
– 1 db Sharwood’s Tikka Masala szósz
– 20 dkg rizs
– pici só, és ízlés szerinti fűszerek
– kevés étolaj

Elkészítés:
Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a húst ízlés szerinti méretű kockákra (a kisebb darabok gyorsabban készülnek el és egyszerűbb őket enni is), majd kevés olaj felét felhetvítjük és megpirítjuk rajta a húsokat, amíg azok kifehéredenek és enyhén megpirulnak. Ekkor a hús alatt összegyűlt levet óvatosan öntsük ki egy hőálló pohárba. Végül adjuk a húshoz a zöldségkeveréket és pároljuk össze őket. Párolás közben szükség esetén adhatunk vizet az ételünkhöz.

Mindeközben van időnk elkészíteni a rizst, melyhez a kevés olaj másik felét felmelegítjük és egy bögre rizst öntünk bele, amit megmelegítünk és enyhén megpirítunk, majd ugyanennyi (egy bögre) mennyiségű vizet és a húsból kisült nedvességet hozzáadjuk, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük. Közben élvezzük ki a készülő hús és zöldség keverékünk illatát.

Amikor a hús és a zöldségek megpárolódtak akkor hozzáadjuk a szószunkat és az egészet nehány perc alatt összefőzzük.

Tálalás:
Kedvünk szerinti kompozícióban tálaljuk.

Elkészítési idő:
45 perc

(Fabijenna Fotó)

 

Bögrés somlói galuska

02 szept

Hozzávalók: ( bögre = 2 dl )
4 tojás
– 2 bögre cukor
– 4 bögre liszt
– 1 sütőpor
– 1 bögre étolaj
– 2 bögre kefír
– 1 citrom leve
– 1-2 evőkanál kakaópor
– 1 liter tej
– 1 vanilia puding
– 1 csokoládé puding
– 1 csomag mazsola
– ízlés szerint kevés – esetleg lefőzött – őrölt kávé és pici rum
– tálaláshoz ízlés szerint darált dió és/vagy tejszínhab

Elkészítés:
Kezdésnek áztassuk be a mazsolát a kevés kávéban, pici rummal.
A tésztához a tojásokat és a cukrot jól elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütöport, majd az egészet simára keverjük. Lassan adagolva beleöntjük az étolajat, végül pedig a kefírrel és egy citrom levével dúsítjuk. A massza felét egy közepesen magas falú tepsibe öntjük. A maradék masszához hozzáadjuk a kakaóport és jól elkeverjük. Ha ez is megvan akkor (sárga-barna) amorf-tarka mintás tésztát alakítunk ki a tespinkben és előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük.

Sütés közben kényelmesen van időnk külön-külön elkészíteni a két féle ízű pudingot.
Mikor a tészta megsült akkor néhány percet hagyjuk hülni tepsiben.

Vegyünk egy nagyobb tálat amibe a tészta egy harmadát kisebb-nagyobb darabokra vágjuk vagy tépjük, ezt leöntjük a mazsola és a két féle puding egy harmadával, majd hasonlóan teszünk amíg az alapanyagaink el nem fogynak vagy a tálunk meg nem tellik.

Tálalás:
Amennyiben van rá lehetőség tegyük az egészet hűtőbe, persze melegen is nagyon finom. Nagyobb kanállal kis tányérra vagy fagylaltos kehelybe tegyünk a tésztából és bőven díszítsük darált dióval és tejszínhabbal.

Elkészítési idő:
60 perc

 

A többi túró..

02 szept

Hozzávalók: 
– 25 dkg margarin
– 50 dkg liszt
– 40 dkg cukor
– 1 sütőpor
– 1 kg túró
– 1 csomag mazsola
– 1 citrom héjja
– 4 tojás
– 4-5 dl  tejföl
– 2 csomag vaniliás cukor

Elkészítés:
10 dkg margarinnal kenünk egy közepesen magas tepsit.
Egy tálba a lisztet, a cukrot és a sütőport jól elkeverjük, majd a felét a kivajazott tepsibe öntjük és szétszórjuk rajta a túrót, majd rászórjuk a mazsolát. A maradék (15 dkg) margarint darabosan rászórjuk az egész tetjére. A maradék masszánkba belereszeljük egy citrom hejját és a tetejére tesszük a liszt másik felét.

Végül a tojást, a tejfölt és a vaniliás cukrot összekeverjük és ezzek az egész tepsi tartalmát nyakon öntjük és előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük.

Tálalás:
A sütőből kivéve pár percet hagyjuk pihenni, majd ízlés szerint kisebb vagy nagyobb szeletekre vágva tálaljuk.

Elkészítési idő:
55 perc