tee-LÁ-too-MÁS
17jan/120

Kezdjunk el foglalkozni az arcokkal

Ismet egy uj dologgal ismerkedek, ez pedig az emberi arc rajozlasa. Nem mondnam, h rossz lett igy elsore, de azert meg van hova jo sokat fejlodni! =)

18szept/100

Kockológia V.

Ismét rajzolós szombat délelőttök jönnek! =)

Sajnos a nyár eleji fogadalmamnak nem tettem eleget és nem rajzolgattam a napsütötte hónapokban azonban "..ami késik, nem jön korán.." alapon előttem az élet. A mostani új lendületemmel komolyabb fejlődésnek nézhatünk elébe.

Ezt a félévet egy új mentorral kezdtem, Kiss Gergellyel, aki nem rest beülni egy-egy rajz mögé és halk, de nagyon konkrét és segítő tanácsokkal lát el mindenkit.

28máj/100

Nyár előtt

Nyár előtt az utolsó rajz óra. Május végével véget érnek a rajzóráim. Sajnos nem volt olyan tanfolyam amilyet en szerettem volna. Olyan biztosan volt ami hasznos lett volna. Volt konkrét elképzelésem, de abban a témában vagy nem volt, vagy olyan volt ami számomra alkalmas lett volna. Pedig én mondtam, h bevállalós fiúcska vagyok..., de még így sem.

A kompozíció. Péter direkt az én kedvemért csinált egy kompozíciót ami önmagában nehéz és más is, mint az eddigiek, de valójában az eddig elsajátított tudásra alapul, azzal a kiegészítéssel, h itt már a lávány alapján is kell rajzolni. Az eredmény lentebb látható. Itétje meg mindenki maga, h mennyire sikerült..vagy nem.

22máj/100

Kockológia IV.

Ezalkalommal tömör téglatestek estek a ceruzáim áldozatául.
Ebben a kezdőnek az is érdekes, hogy vannak olyan élek amik ott vannak ugyan, de mégsem látjuk őket. Ez egy kicsit neheyíti adott esetben az alkotás, de gyakorlattal ezt is meg lehet tanulni.

Ma nem voltam valami szófogadó és türelmes sem. Alkottam a kis saját tempómban, néha-néha javítgattam itt-ott ha mégsem éretük jónak a dolgot. Aztán pedig próbáltam egy kicsit az árnyékokkal is játszani az érdekesség kedvéért.

Sok minden más mellett a homogén tónusozás még hagy kívánni valót maga után, így ez egy újabb mérföld kő előttem.

21máj/100

Kockológia III.

Továbbra is az egymáson fekvő kockák és főleg a közöttük húzódó síkok bűvöletében telnek rajzos óráim. Sokféle felállásban, mindenféle kompozíciókban kerülnek elém ugyan, de számomra a fő hangsúly egyelőre a kockán van.

Alakul a dolog. Lassan, de biztosan kezdek ráérezni a dologra, azonban amikor a végén kihúzom rajzot, h a fontos vonalak jól látszódjanak akkor kiderül a turpisság..valójában egy egyenes vonalat sem tudok húzni. Azért én rendületlenül próbálkozom... 

15máj/100

Kockológia II.

Első körben sikerült elkövetni egy csomó bakit. Amit aztán lehetett szépen javítgatni, finomítgatni.
Pontosan ezért járok rajzolni, h fejlesszem ezirányú képességeimet.

A dolgok egymáshoz viszonyított aránya, az egymáson eltekeredve fekvő felületek aranyosan bonyolítják a dolgokat.

Azt kell mondjam ennek a kockológiás történetnek van egyfajta bája ami időnként magával ragadja az embert és elröpíti egy csendes távoli helyre ahol az alkotó és a kocka sajátosan bensőséges kapcsolatba kerülnek.

Variációk egy témára!

14máj/100

Kockológia I.

Ismét rajzolás ezúttal egy újabb fejezet a kockológia veszi kezdetét.

Számomra nem teljesen ismeretlen ez a témakör, sőt még azt is mondhatnám, h próbalkoztam is vele korábban. Azonban mélységeiben most fogom komolyabban megismerni. Itt aztán kijönnek azok a dolgok amik hibáznak. A távolban összetartó párhuzamos egyenesek, a szem magasság jelentősége, az arányok...

Egy kicsit útban volt nekem az a fej, de próbálkoztam elvonatkoztatni tőle.

8máj/100

Hokedli

Hosszú idő után újra voltam rajzolni. A munkám és a vele járó utazások miatt sajnos nem tudtam járni az elmúlt hónapokban, de most végre itt a remek alkalom. Már a legutolsó alkalommal is elhangzott, h a geometriai formákra lenne célszerű áttérni. Azért nem gondoltam, h egy ilyen komplex dologgal fogunk indítano, de most éppen ez volt "kéznél"..

Nálam a párhuzamosok még mindig távolodnak a végtelenben, az arányokat is sokat kell méricskélnem, a tónusozás kicsit erőteljes vonalai elvonják a fókuszt a kép valós tárgyáról, de azért ez sem lett rossz. Pláne azzal a tudattal, h amikor az összetekert rajzomat odaadtam valakinek akkor egyből a megfelelő irányba fordította. Ez azért egy bíztató kezdet..

Nem mintha magyarázkodni szeretnék, de az igazsághoz hozzátartozik, a tervezett - normál - három óra helyett, ezalkalommal két óra állt rendelkezésemre. Ezért sem lett befejezve a rajz. Csak próbáltam érzékeltetni, h ilyen lehetett volna, ha befejezem.

6feb/100

Csend! Élet…

Végre szombat! Pattant ki a szemem 6:50kor. Összekészítettem mindent amire szükségem lesz a nap folyamán. Vetettem egy pillantást a héten készült rajzaimra, melyekkel az arányokat és a méreteket próbáltam magamba sulykolni. Jogosan merülhet fel a kérdés, h miért nincsenek fenn ezek a képek is. A válasz eccerű, nem itt van a helyük. Legfőképpen a fejemben és a kezemben van helye annak ami ezekre a "tanulmány" jellegű rajzokra került. Az eredmény úgyis látszani fog a következő képeken!

Legalábbis nagyon remélem, h látszani fog..

Ma is nagyon jó kedvvel bandulkoltam az Alkotás utca felé. Vettem egy rajzlapot, és felbandukoltam a 32-es terembe. Ahol már páran komoly "szakmai" beszélgetésbe melegedtek Gergővel. Kerestem egy szimpatikus bakot és egy rajztáblát majd egyedüliként leültem a csendélet elé. Voltak még geometriai alakzatok, amiket elsősorban felvételizők próbáltak magukévá tenni, illetve volt egy kedves, idős hölgy akiről a csapat másik fele portrét rajzolt.

Nekem a heti rajzolgatás meghozta az eredményét. Lényegesen hamarabb sikerült feldobálni az egyes darabokat, mint korábban és kifejezetten közel maradtam a valósághoz. Aztán belekezdtem a sötét üvegbe, majd ráeszméltem, h ezt újra és újra el fogom maszatolni a kezemmel.. Ezt még fejlesztgetnem kell! Aztán haladtam tovább és ez lett belőle:

30jan/100

Hahóóesééés

Ki hóesésben álmatlan, biz maradhat Ő ma rajztalan!