Gondolatok…


…foglalkozzunk veluk!

July 31st, 2015 at 5:42

Adatárolás


5MB ( öt megabájtos ) “hordozható” meghajtó az IBM gondozásában 1956-ból


3DxPoint

Az Intel és a Micron által fejlesztett, már tömeggyártás alatt lévő 3D XPoint technológia egy teljesen új típusú, nem felejtő memóriatípus. Még az egyébként sem lassú SSD-meghajtókban használatos NAND flashmemóriáknál is ezerszer gyorsabb, és ezerszer strapabíróbb is.

A 3D XPoint technológia teljesítménybeli előnyei az Intel és a Micron szerint tovább javíthatják a PC-használati élményt, és ezzel lehetővé tehetik a felhasználók számára, hogy még gyorsabbá tegyék közösségi médiás kommunikációjukat és interakcióikat, valamint még lenyűgözőbb játékélményben lehessen részük. A technológia permanens (nem felejtő) természetének köszönhetően nagyszerű választás lehet egy sor kis késleltetésű tároló alkalmazáshoz is, hiszen az adatok nem törlődnek, amikor a készüléket kikapcsoljuk.

A két vállalat közlése szerint a 3D XPoint technológia egyesíti a piacon ma kapható valamennyi memória technológia által kínált előnyöket a teljesítmény, az adatsűrűség, az energiaigény, a tartósság és a költségek terén. Ez a technológia akár ezerszer gyorsabb működésre képes, és akár ezerszer tartósabb, mint a NAND, valamint tízszer nagyobb adatsűrűséget biztosít, mint a hagyományos memóriák.

Ha a gyorsaságot emberi példával szeretnénk érzékeltetni, akkor arról van szó, hogy amennyi idő ahhoz kell, hogy egy hagyományos (HDD) merevlemez lefusson egy kosárlabdapálya hosszúságú szakaszt, az SSD-meghajtókban lévő NAND befejezné a maratont, a 3D XPoint technológia viszont ezalatt majdnem körbeérné a Földet.

Mivel a napjainkban keletkező óriási mennyiségű adatból – egy nemrég készült felmérés szerint egy évben 4,4 zettabájt (vagyis 4,4 trilliárd bájt) adat keletkezik, ami 2020-ra 44 zettabájtra bővül majd – egyre nehezebb hasznos információkat leszűrni, ezért kulcsfontosságú az ilyen elemzéseket jelentősen felgyorsító 3D XPoint technológia megjelenése.

Az Intel és a Micron megoldása segíthet egészésügyi kutatásokban, gépi tanulásban, betegségek nyomkövetésében, míg pénzügyi rendszerekben a visszaélések gyors kiszűrésére alkalmas. Ennél hétköznapibb felhasználási területeken is teret hódít majd a 3D XPoint, alkalmazása nélkülözhetetlen lesz ahhoz is, hogy videojátékokat futtathassunk 8K-s felbontásban.

This entry was posted on Friday, July 31st, 2015 at 5:42 and is filed under Fun, Gondolat, Megtortent, Technologia. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.